Oavsett om man spelar stränginstrument eller inte, känner man sannolikt till Stradivarius. Stradivarius är namnen som de instrument som tillverkades av Stradivari-familjen under 1600- och 1700-talet i Italien har fått. Särskilt de fioler, cellor och andra stränginstrument som skapades av Antonio Stradivari har blivit verkliga dyrgripar i modern tid tack vare deras rykte. Ett sådant rykte gör gällande att ljudkvaliteten som skapas när man spelar på en Stradivarius inte går att efterlikna eller förklaras, även om detta sedermera har motbevisats. Faktum kvarstår dock att Stradivarius-instrumenten säljs för rekordhöga belopp, och definitivt kan räknas som några av världens dyraste instrument.

Som exempel kan nämnas en Stradivarius-cello från 1600-talet, som ingår i de spanska kungliga samlingarna. Cellon köptes av kung Filip V, som levde under slutet av 1600-talet och mitten av 1700-talet, och har värderats till 22 miljoner euro, det vill säga ungefär 195 miljoner kronor.

Om man själv vill börja spela cello är det med andra ord inte en Stradivarius man bör satsa på som sitt första instrument. En ”vanlig” cello kan vara dyr nog som det är, varför man som nybörjare brukar starta med att låna eller hyra en cello. När man vill köpa sin första cello kan det vara bra att passa på under Black Friday eller någon annan rea, så att man kan köpa den så billigt som möjligt. Då kan man spela fritt utan att vara rädd för att göra misstag som skadar cellon.