Hårdrock eller Metal är en av världens mest spridda musikgenrer. Den började växa fram under 60-talet och finns nu i ett otal understilar världen över. Den första riktiga hårdrocksplattan släpptes 1970 av det brittiska Black Sabbath och därefter har fler och fler blivit förälskade i de distade gitarrerna, höga stämmorna och mörka ackordföljderna. Inte minst i Sverige har hårdrocken en extremt lojal skara anhängare och två undergenrer kommer helt och hållet från landet: Swedish Death Metal och Gothenburg Metal. Den första skapades under 90-talet av band som Entombed och Dismember, medans den senare gjordes berömd av Göteborgsband som In Flames och At The Gates. Sverige har enligt en undersökning näst flest hårdrocksband per capita i världen, tätt efter världsledande Finland.

Under tidiga 1990-talet började vissa artister i Norge och Sverige att sminka sig på scenen för att se ut som lik och andra otäcka saker. Detta blev sedan standard i Black Metal-genren, och uttrycket “corpse paint” myntades. Den klassiska sminkningen med vita ansikten och svarta demoniska streck från ögon och mun används av i princip varenda band i hårdrockens mörkare utkanter, från Dark Funeral till Behemoth och Watain. Mer extravaganta exempel av musiker som klär ut sig och sminkar sig på scenen är finska Lordi som vann melodifestivalen och på senare tid svenska Ghost vars senaste 3 plattor alla har varit storsäljare. Eftersom Ghost blivit kända även bland den icke hårdrockande allmänheten kan du nu mera gå som din favoritartist på nästa maskerad utan att folk tror att du försöker klä ut dig till en ondskefull påve. De allra största artisterna inom hårdrocksscenen är dock faktiskt fortfarande 80-talets giganter, som Iron Maiden och Judas Priest. Iron Maiden säljer regelbundet ut enorma arenor i hela världen, inklusive svenska Ullevi som har över 65 000 platser. Detta trots att de nu varit aktiva i närmre 35 år.

Vilka är extremast?

Det är känt att många metalband väljer att klä ut sig och anspela på skräck och fantasyteman, men de allra extremaste akterna brukar faktiskt inte hålla på med sådant. De få band som lyckas vara kontroversiella fortfarande som svenska Shining och amerikanska Cannibal Corpse klär sig i helt vanliga kläder och anvädner varken smink eller några speciella effekter på scenen. Istället drar de till sig uppmärksamhet med sitt extrema sound och de mycket våldsamma låttexterna. Cannibal Corpse har fått flera av sina skivor helt förbjudna runt om i världen eftersom de anses ha dåligt inflytande på inga lyssnare som kan få förvridna bilder av våld och sexualitet. Undergenren Death Metal kännetecknas just av dessa låttexter som nästan uteslutande handlar om brutala våldsdåd. Den andra extrema varianten av hårdrock – Black Metal – kännetecknas istället av massor av smink, nitar och texter om djävulen, ondska och religion. Förutom dessa två finns det dussintals om inte hundratals olika undergenrer som inspirerats av allt från hip hop till opera, marijuanarökning till vampyrer. Hårdrocken utvecklas hela tiden och antalet undergenrer kommer också att bli flera.