Att lyssna på musik är något som de flesta gillar att göra och idag kan man både streama och ladda ner sina favoritlåtar på mobilen utan problem. Med det har man ständigt tillgång till precis de harmonier man vill omge sig med. Man kan lyssna på tåget och i kö på posten, under kaffepausen eller medan man lapar sol på sitt fina badlakan med tryck under semestern, för att inte glömma under städningen i hemmet eller på promenaden. Inga sysslor blir tråkiga med musik och det visar sig att det inte endast påverkar våra humör utan dessutom har en hel del fördelar när det kommer till vår hälsa.

Smartare med musik

Det kommer knappast som en överraskning att musik påverkar hjärnan på ett positivt sätt och detta har att göra med ett antal olika faktorer. Först och främst så består musik av ljudvågor som enligt forskare vid Harvards universitet tycks stimulera och värma upp hjärncellerna. Detta får dem att arbeta bättre och snabbare och kan till och med förhöja studenters prestationsförmåga. Man brukar kalla detta för “Mozart-effekten” då det har visat sig att den berömde kompositörens musik tycks främja hjärnaktiviteten mer än många andra typer av musik. Det bör dock påpekas att resultaten är tillfälliga och endast gäller medan man lyssnar på musiken och det har alltså inte några långvariga effekter.

Stressen reduceras

När en människa lyssnar på musik så känner han eller hon sig ofta mindre stressad. Detta har forskare nu lyckats mäta och det har skett ett stort antal experiment för att se hur detta kan användas inom medicin. Man har till exempel konstaterat att patienter som får lyssna på musik medan de genomgår kirurgiska ingrepp som inte kräver full narkos, klarar sig bättre genom processen än de som inte gör det. Pulsen sjunker till en lugnare nivå och det allmänna sinnestillståndet blir positivare och mer inriktat på tillfrisknad. Även kirurgerna själva presterar bättre med musik och det är inte ovanligt att de lyssnar på sin favoritmusik medan dessa genomför operationer.

Mental och fysisk hälsa

Musik kan påverka lyssnaren på olika sätt men det går inte att förneka att den kan motivera en människa positivt på både en fysisk och psykisk nivå. En bra pop- eller rocklåt kan få individen att röra sig mer än vanligt då man vill dansa och röra på sig mer till musik – och att ha bra musik i hörlurarna medan man springer får en att orka lite mer. Rytmen och harmonierna lyfter dessutom humöret och om man känner sig lite nere kan musiken hjälpa en att komma igång och bli på bättre humör. Musik kan lindra depressioner och det finns till och med något som kallas för musikterapi.