Att skapa sin egen musik gör musicerandet extra kul. Här har du fria händer att skapa låtar eller musikstycken helt efter eget tycke och smak. Musikskapare arbetar på olika sätt; en del sätter sig helt enkelt ned och spelar sig fram till något de vill arbeta vidare med, medan andra först måste få inspiration någonstans ifrån. Att “jamma” med bandet kan ge riktigt bra låtidéer, så ett tips är att spela in ert jammande för att sedan kunna plocka ut låtidéerna ur detta. Vanligt är också att varje enskild bandmedlem får uppslag hemma på kammaren och plockar med detta till replokalen – eller för den delen spelar in det hemma på datorn och mailar en fil till de andra i bandet.

Det är svårt att ge någon generell beskrivning för hur låtskrivande går till. Ett tips är att lyssna på dina favoritlåtar och försöka hitta tongångar att göra variationer på. Försök dock så gott det går att undvika plagiering. Visst, idag går det nästan inte att skriva något unikt eftersom allt redan finns på ett eller annat sätt, men det är i så fall bättre att detta är ett misstag än medvetet. Det du kan göra är att fånga känslan, energin, i det du lyssnar på och skapa något nytt och eget utifrån detta.

Musik är ganska lätt att komponera på datorn idag, bara man har tillgång till de rätta programvarorna. För både elgitarr, bas och keyboard finns idag både programvara och hårdvara som du kör igenom datorn. Det ljud du får in i datorn, kan också spelas in. Här har du också möjlighet att jamma till dina favoritlåtar och på så sätt få ytterligare inspiration till ditt skapande.