Som sångare är rösten ens främsta arbetsredskap, och därför är det viktigt att man tar hand om den och håller den i form. En av de viktigaste sakerna man kan göra för att sköta som sin röst på rätt sätt är att värma upp den ordentligt innan man ska sjunga. Det medför både att risken för att skada stämbanden minskar, och att man kommer att låta bättre när man sjunger.

Det är också viktigt att ta hand om rösten mellan framträdanden, till exempel genom att dricka mycket vatten. Stämbanden måste nämligen vara återfuktade för att kunna vibrera mot varandra på rätt sätt. Man ska också kontinuerligt underhålla rösten genom att exempelvis nynna skalor eller göra uppvärmningsövningar. Stämbanden är ju en muskel, och precis som andra muskler måste de tränas regelbundet för att de ska hålla sig i form.

Något annat som är viktigt för rösten, och för resten av kroppen, är återhämtning i form av sömn. Som sångare är det därför mycket viktigt att man har en skön säng att sova i, där man verkligen kan vila ut. Om du känner att det inte är fallet för dig, ska du gå in på Sleepo.se. Där finns nämligen ett stort utbud av sängar, så att du kan hitta en som passar dig perfekt.